«Ворог буде переможений. Інших варіантів не існує» – Олег Синєгубов

Дата: 25.02.2023 10:43
Кількість переглядів: 98

У річницю повномасштабного нападу рф на Україну начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов провів пресконференцію разом із керівниками силових структур Харківщини.

«Рівно рік тому ми всі прокинулися під вибухи і всі сумніви щодо намірів ворога, агресора, країни-терориста у нас розвіялись – розпочалася повномасштабна війна. Той час – це був тест: для влади, для всіх сил оборони – ЗСУ, Тероборони, Національної Поліції, Національної Гвардії, органів прокуратури, Служби безпеки, – чи зможемо ми відстояти свою землю», - сказав Олег Синєгубов.

Він зауважив, що перші кілька тижнів військові, органи влади, силові відомства не мали жодної вільної хвилини. Усі об’єдналися та працювали як єдиний організм.

«Викликів було багато. Це і військова сторона, коли ми почали будувати фортифікаційні споруди, реагувати на загрози. Це і висадка десанту, і перекриття злітно-посадкових смуг, і налаштування роботи ППО та інших сил і засобів. Ворог впритул підійшов до околиць міста й все одно Харків вистояв, сили оборони вистояли», – підкреслив Олег Синєгубов.

Території області звільняли у два етапи: навесні та восени 2022 року. Результати жахливої агресії ворога – понад 18 тисяч зруйнованих об’єктів інфраструктури на Харківщині. 

За даними керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова, за рік внаслідок бойових дій в регіоні загинуло 1780 цивільних, з них – 74 дитини. Поранення отримали 2718 цивільних людей, з них 214 – неповнолітніх.

«Правоохоронцями виявлено 21 катівню, встановлено 112 потерпілих цивільних, яких там утримували. Із них 8 людей загинули від тортур. Найбільше катували у Вовчанську. Загалом здійснюється розслідування за фактами 12700 військових злочинів», – розповів Олександр Фільчаков.

Він додав, що 169 людей підірвалися на вибухонебезпечних предметах у Харківській області.

Як зазначив начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко, наразі 1311 людей перебувають у розшуку як зниклі безвісти. Загалом з 24 лютого 2022 року в розшуку було 2272 людини.

Начальник Головного управління ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв повідомив, що загалом з початку повномасштабної війни рятувальники регіону здійснили більш ніж 10 тисяч бойових виїздів для надання допомоги цивільному населенню, гасіння пожеж, знешкодження вибухонебезпечних предметів, проведення пошуково-рятувальних робіт.

«Ліквідовано близько 2200 пожеж, пов'язаних з обстрілами. Було врятовано з-під завалів 308 людей, вилучено тіла 272 загиблих. Сапери ДСНС здійснили понад 15 тисяч виїздів та знешкодили 58 тисяч ворожих боєприпасів», – повідомив Олександр Волобуєв.

Підсумовуючи події річної давнини, Олег Синєгубов відзначив велику кількість добровольців, які записувалися в лави ЗСУ та Тероборони і відправлялися на захист України.

«Було важко, але ми встояли завдяки тому, що кожен на своєму місці спрацював добре», – наголосив Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА зауважив, що в області ще 29 населених пунктів перебувають під тимчасовою окупацією і підводити підсумки ще зарано – війна триває. Проте ворог буде переможений на полі бою. Інших варіантів не існує.

Більше фото

Посилання на відео 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь