Визначення придатності до військової служби

Дата: 25.02.2023 11:27
Кількість переглядів: 5754

Фото без описуСтаття підготовлена за зверненнями громадян до Печенізького бюро правової допомоги.

Наразі почастішали звернення, що стосуються порядку проходження військово-лікарської комісії особами, яких призивають на військову службу під час мобілізації, зокрема питання стосуються того, як саме визначається придатність до військової служби. Нормативно-правовими актами, які регулюють дані правовідносини є:

Конституція України          

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу»

Наказ Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України» від 14.08.2008 № 402, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за №1109/15800.

            Рішення про придатність до військової служби приймає військово-лікарська комісія на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (додаток 1 до наказу МОУ від 14.08.2008 року № 402; далі – наказ). В додатку 2 до наказу надається пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, в додатку 3 до наказу наведена таблиця додаткових вимог до стану здоров’я. Загальні норми визначення придатності до військової служби містяться в пункті 1.4 та пункті 20  розділу ІІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України.

            Сам порядок визначення придатності до військової служби розглянемо на прикладі одного із громадян, який отримав повістку та  був направлений для проходження медичного огляду. Громадянин мав гіпертонію ІІ-ІІІ стадії.

            Отже, щоб визначити ступінь придатності до військової служби в п. 1.4 розділу ІІ Положення (таблиця) необхідно знайти категорію осіб, які підлягають медичному огляду. У даному прикладі це буде п.10:  «Військовозобов'язані, які призиваються та проходять воєнні навчальні (перевірочні) та спеціальні збори осіб рядового та офіцерського складу; призиваються та проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період». Медичний огляд згідно наказу здійснюють ВЛК військових комісаріатів, гарнізонні (госпітальні) ВЛК.

В четвертому стовпчику таблиці пункту 1.4 наведено графи Розкладу хвороб та  таблиці додаткових вимог до стану здоров’я за якими проводиться медичний огляд. У прикладі-  це «II, III (залежно від військового звання), ТДВ "Б", "В", "Г".

В додатку 1 є стаття 39 до якої включено хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском, зокрема гіпертонічна хвороба ІІ, ІІІ стадії. За наявності гіпертонічної хвороби ІІІ стадії ступінь придатності визначена як «Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку»  - графа ІІ таблиці. При гіпертонічній  хворобі ІІ стадії, придатність визначена як «Непридатні у мирний час, обмежено придатні у воєнний час».

В додатку 2 до Положення, в якому містяться пояснення про застосування статей Розкладу хвороб, щодо статті 39, зокрема сказано, що особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об'єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней. Діагноз гіпертонічної хвороби під час огляду повинен бути підтверджений стаціонарним обстеженням. У кожному випадку гіпертонічної хвороби проводиться диференційна діагностика із симптоматичними гіпертензіями. Медичний огляд ВЛК особам із симптоматичною АГ (артеріальною гіпертензією) проводиться також за основним захворюванням, тобто тим, що спричинює артеріальну гіпертензію.

            З усього цього слідує, що ВЛК повинні направити особу, яка проходить медогляд,  на стаціонарне обстеження причин артеріальної гіпертензії та провести медичний огляд за основною хворобою, яка є причиною артеріальної гіпертензії. У випадку встановлення гіпертонічної хвороби ІІІ стадії ВЛК має визнати особу непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. У випадку встановлення  гіпертонічної хвороби ІІ стадії ВЛК може визнати особу непридатним до військової служби у мирний час та обмежено придатним у воєнний час.

            Рішення ВЛК може бути оскаржене до ВЛК регіону, Центральної ВЛК або до суду.

Печенізьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь