Компенсація за знищене або пошкоджене житло

Дата: 23.03.2023 17:02
Кількість переглядів: 191

Фото без описуНещодавно прийнятий Верховною радою України Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації», № 7198 передбачає виплату компенсацій виключно за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року і не поширюватиметься на об'єкти, які на дату введення воєнного стану знаходились на тимчасово окупованій території.

 Відповідно статті 4 цього Закону подати заяву про надання компенсації за зруйноване/ пошкоджене майно  власники житла зможуть  протягом дії режиму воєнного стану та протягом одного року після припинення або скасування воєнного стану на території, де такий об'єкт знаходиться (знаходився).

Компенсація надаватиметься громадянам України, які є власниками такого майна, виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об'єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. А також, компенсацію зможуть отримати спадкоємці власників житла.

Не зможуть отримати компенсації особи із санкційних списків, із судимістю за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці.

Відповідно частини першої та другої статті 8 цього  Закону Компенсація за знищений об’єкт нерухомого майна надається шляхом:

1) надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку. Такий рахунок відкривається на ім’я отримувача компенсації.

2) фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.

Компенсація за знищений будинок садибного типу, садовий або дачний будинок, об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки) надається за вибором отримувача компенсації.

Відповідно статті 10 цього Закону компенсація за пошкоджений об’єкт нерухомого майна надається шляхом виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення (у тому числі розроблення проектної документації на будівництво, проведення її експертизи, виконання будівельних робіт) та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт.

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть:

  • кошти державного та місцевих бюджетів;
  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога;
  • репарації або інші стягнення з російської федерації;
  • інші джерела, не заборонені законодавством України, в тому числі місцеві фонди, створені з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об'єктів нерухомого майна.

 

Заяву про надання компенсації можна буде подати  до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, які будуть створені виконавчими органами ради за місцем знаходження знищених та/або пошкоджених об’єктів нерухомого майна.

Заява власника про надання компенсації може бути подана двома способами:

1) в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, а також через мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг - громадянином України (через портал Дія);

2) в паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, або  нотаріуса.

 Строк розгляду заяви Комісією становить 30 календарних днів  з дня подання заяви. Подача заяви про надання компенсації здійснюється незалежно від місця проживання (перебування) фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Якщо власник знищеного та/або пошкодженого майна знаходиться за межами території України, він може видати в посольстві України довіреність на представництво інтересів та уповноважити конкретну особу на подання заяви про надання компенсації в Україні, та /або укласти договір про надання правової допомоги з адвокатом, який буде здійснювати представництво інтересів такої особи у відповідному органі. 

Відповідно Прикінцевих положень цього Закону до заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна прирівнюються подані громадянами України до Реєстру пошкодженого та знищеного майна до набрання чинності цим Законом інформаційні повідомлення про знищення:

квартир, інших житлових приміщень у будівлі, будинків садибного типу (приватних житлових будинків), садових та дачних будинків;

об’єктів будівництва (будинків садибного типу (приватних житлових будинків), садових та дачних будинків), у яких були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів) та щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт;

складових частин об’єктів будівництва (квартир, інших житлових приміщень у будівлі), які після прийняття в експлуатацію є самостійними об’єктами нерухомого майна.

Слід зазначити, що Закон № 7198 набере чинності 22.05.2023 року, а отже звернутися за компенсацією можливе після настання цієї дати.

            Якщо потребуєте правової допомоги (юридичної консультації або роз’яснення, звернення до суду), звертайтесь до Печенізького бюро правової допомоги, попередній запис на прийом за тел.0633552118.

Печенізьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь