Обережно, кліщі!

Дата: 05.04.2023 12:28
Кількість переглядів: 125

Щороку в теплий весняно-літній період у лісах і парках активізуються кліщі. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка тощо.       

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі та речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

За даними ентомологічних досліджень не кожен кліщ містить в собі вірус: в середньому з 10 тільки 1-2 є заразними, але за зовнішнім виглядом вони не відрізняються. Кліщі дуже малі в розмірах – вони схожі на веснянки, родимки або плямочки бруду. Живуть кліщі не на деревах, як прийнято вважати, а на кущах та у високій траві.

Крововсмоктування кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Зазвичай, дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в місці покусу з’являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Щороку близько 20 000 людей з укусами кліщів звертаються до закладів охорони здоров’я. За минулий рік в Україні зареєстровано 3 875 випадків захворювання на хворобу Лайма, що в 1,6 рази більше, ніж у 2021.

Що необхідно робити аби уникнути нападу кліщів?

одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - так кліщів буде легко помітити;

покривати голову;

застосовувати репеленти – рідини та аерозолі, які відлякують кліщів;

під час перебування на природі проводити огляд на наявність кліщів кожні 2 години;

після прогулянки одразу змінити одяг та білизну, ретельно їх оглянути та випрати;

якщо разом з вами на природі був домашній улюбленець, його також слід оглягути перед тим, як впустити до помешкання.

Фахівці не радять видаляти кліща самостійно, провести цю операцію без відповідної практики доволі складно, адже можна розчавити кліща або не видалити цілком.

Але бувають випадки, коли немає можливості звернутися до лікаря. В такому разі видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, повільно його видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

У будь—якому випадку, після видалення кліща зверніться до зверніться до сімейного лікаря для отримання електронного направлення до лікаря інфекціоніста.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм. в діаметрі (у процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см.), у 30-40% хворих еритема не спостерігається;

незначний свербіж в місці укусу кліща;

часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість;

якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності.

Дотримуйтесь простих та доступних методів захисту від кліщів, бережіть себе та своїх близьких!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь