Неправомірне використання інформації про особу (Консультація від системи безоплатної правової допомоги)

Дата: 19.04.2023 11:35
Кількість переглядів: 96

Фото без описуПитання неправомірного використання фото та відео особи, які висвітлені в цій статті, можуть бути актуальними і стосуватися кожного.

До системи безоплатної правової допомоги звернулася Клієнтка з таким питанням: «Я відвідала салон краси, де мені було зроблено доглядову процедуру для волосся. Адміністратор салону спитала чи можна зняти процес без лиця, на що я дала усну згоду. Цього ж вечора салон виклав у соціальну мережу Інстаграм у свої сторіс процес з моїм лицем та виклали відео у профіль зі зміненим іменем, але у одному моменті видно моє лице, в цьому відео також поширено неправдиві свідчення про стан мого волосся та шкіри голови. Потім через декілька днів я дізналась, що це відео без мого письмового дозволу було використано як онлайн-рекламу на платформі Інстаграм. Чи можна вважати дії салону порушенням Закону України «Про рекламу», а саме статті 8, та Цивільного кодексу України щодо поширення неправдивої інформації про особу.»

Клієнтці була надана консультація:

«У рекламі забороняється: вміщувати зображення фізичної особи або використовувати її ім’я без письмової згоди цієї особи, а зображення померлої особи - без письмової згоди, отриманої у порядку, передбаченому законодавством України. Згода на використання зображення фізичної особи не вимагається, якщо фізична особа позувала та/або виконувала роль для створення реклами за грошову або іншу винагороду і рекламодавець має/набув право інтелектуальної власності на таку рекламу в обсязі, достатньому для обраного виду її розповсюдження.

Згідно ч. 1 ст. 201 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є: здоров`я, життя, честь, гідність і ділова репутація.

Статтею 299 ЦК України передбачено, що фізична особа має право на недоторканність своєї ділової репутації і може звернутися до суду з позовом про її захист. Чинне законодавство не містить визначення понять гідності, честі чи ділової репутації, оскільки вони є морально-етичними категоріями й одночасно особистими немайновими правами, яким закон надає значення самостійних об`єктів судового захисту. Зокрема, під гідністю слід розуміти визнання цінності кожної фізичної особи, як унікальної біопсихосоціальної цінності, з честю пов`язується позитивна соціальна оцінка особи в очах оточуючих, яка ґрунтується на відповідності її діянь (поведінки) загальноприйнятим уявленням про добро і зло, а під діловою репутацією фізичної особи розуміється набута особою суспільна оцінка її ділових і професійних якостей при виконанні нею трудових, службових, громадських чи інших обов`язків. За загальними правилами цивільно-правової відповідальності за поширення недостовірної інформації зобов`язаними суб`єктами в цих правовідносинах є особи, які (незалежно від наявності їхньої вини) поширили відомості, що не відповідають дійсності, або виклали їх неправдиво, і це порочить честь і гідність чи ділову репутацію або завдає шкоди інтересам фізичної особи.

Отже, дії салону дійсно можна вважати неправомірними. А відтак, належним способом захисту Вашого порушеного права може бути звернення до салону краси із вимогою видалити інформацію із соцмереж та не поширювати її, або ж до суду з вимогою зобов’язати салон краси видалити інформацію і заборонити її поширення.

Слід звернути увагу, що позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права. Таким чином, інформація, яка може бути визнана недостовірною чи негативною, має носити, в першу чергу, стверджувальний характер.

Зверніть увагу, що підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин: поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб; поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача; поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності; поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право. При цьому негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації.

При зверненні до суду мають бути надані докази на підтвердження того, що поширена інформація не відповідає дійсності, не містить фактичних даних, поширена інформація порушує особисті немайнові права позивача, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право»

Якщо потребуєте правової допомоги, звертайтесь до Печенізького бюро правової допомоги, попередній запис на прийом за телефоном 0633552118.

Печенізьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь