Оформлення спадщини: коли необхідно звертатись до суду

Дата: 03.05.2023 16:05
Кількість переглядів: 163

Фото без описуЯкщо за життя спадкодавець не встиг оформити своє права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування.

Досить поширеною проблемою оформлення спадкових прав є неможливість спадкоємців, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину у нотаріальній конторі через відсутність правовстановлюючих документів на ім’я спадкодавця та/або у зв’язку з відсутністю державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини

Право спадкоємців на таке спадкове майно можливо визнати, звернувшись до суду з заявою про визнання права власності на спадкове майно.

До якого суду звертатись?

Справи щодо оформлення документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно, розглядаються в порядку цивільного судочинства в районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходження майна. Враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд змінив територіальну підсудність судових справ Печенізького районного суду Харківської області Козельщинський районний суд Полтавської області.

Вартість

За подання позову сплачується судовий збір у розмірі 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (наразі це – 1073,60 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (13420, грн). Ціна позову визначається, виходячи з грошової оцінки нерухомого майна (будинку, квартири тощо), що може бути зазначена в технічному паспорті на майно, або за результатом проведеної експертної оцінки.

Доказами у справі можуть бути: постанова нотаріуса, свідоцтво про смерть спадкодавця, архівні довідки чи витяги з рішень сільської ради про надання земельної ділянки, дозвіл на будівництво будинку, записи у по господарських книгах, реєстрація місця проживання спадкодавця у будинку за паспортом; технічний паспорт на будинок, сплата за комунальні послуги, документи про відведення в установленому порядку земельної ділянки під забудову тощо.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся до Печенізького бюро правової допомоги Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, попередньо можна записатись на прийом по тел.. 0633552118.

Також, отримати безоплатну правову допомогу можна наступним чином

●Усну консультацію можна отримати у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги: БПД: 0 800 213 103 (дзвінки у межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з Telegram: https://t.me/+380677213103

● Якщо потрібно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot

● Усі сервіси системи БПД: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Печенізьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь