Народження дитини з інвалідністю є підставою для звільнення батька дитини з лав ЗСУ

Дата: 17.05.2023 10:21
Кількість переглядів: 93

Фото без описуДо системи безоплатної правової допомоги звернулась молода мама дитини з інвалідністю, чоловік якої перебуває у лавах ЗСУ з наступним  питанням: «Чи має право чоловік звільнитися зі служби, якщо саме під час служби у нас народилася дитина з вроджено вадою кісток черепа, її прооперували і дали інвалідність до 16 років. В свідоцтві про інвалідність написано просто «дитяча інвалідність», не група А.»

Юристи системи безоплатної правової допомоги надали роз’яснення:

«Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Вашому чоловікові необхідно  подати  рапорт на командира в/ч,  до якого необхідно додати нотаріально засвідчені копії свідоцтва про народження дитини; документу, що підтверджує інвалідність дитини та свідоцтва про шлюб».

До відома! Військовослужбовці мають право на безоплатну правову допомогу. Усі військовослужбовці можуть отримати безоплатно первинну правову допомогу. Це такі правові послуги як: правова інформація, консультації і роз’яснення з правових питань, допомога у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних).

Ті, хто мають статус учасників бойових дій, ветеранів війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни можуть отримати безоплатно і вторинну правову допомогу: захист і здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.»

Як отримати безоплатну правову допомогу?

Усну консультацію можна отримати у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (дзвінки у межах України безкоштовні). Номер для дзвінків з Telegram: https://t.me/+380677213103

Якщо потрібно отримати правову допомогу письмово — напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Також можна одразу звертатися до найближчого бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси системи БПД: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь