Народження дитини з інвалідністю є підставою для звільнення батька дитини з лав ЗСУ

Дата: 17.05.2023 10:21
Кількість переглядів: 63

Фото без описуДо системи безоплатної правової допомоги звернулась молода мама дитини з інвалідністю, чоловік якої перебуває у лавах ЗСУ з наступним  питанням: «Чи має право чоловік звільнитися зі служби, якщо саме під час служби у нас народилася дитина з вроджено вадою кісток черепа, її прооперували і дали інвалідність до 16 років. В свідоцтві про інвалідність написано просто «дитяча інвалідність», не група А.»

Юристи системи безоплатної правової допомоги надали роз’яснення:

«Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Вашому чоловікові необхідно  подати  рапорт на командира в/ч,  до якого необхідно додати нотаріально засвідчені копії свідоцтва про народження дитини; документу, що підтверджує інвалідність дитини та свідоцтва про шлюб».

До відома! Військовослужбовці мають право на безоплатну правову допомогу. Усі військовослужбовці можуть отримати безоплатно первинну правову допомогу. Це такі правові послуги як: правова інформація, консультації і роз’яснення з правових питань, допомога у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних).

Ті, хто мають статус учасників бойових дій, ветеранів війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників війни можуть отримати безоплатно і вторинну правову допомогу: захист і здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.»

Як отримати безоплатну правову допомогу?

Усну консультацію можна отримати у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (дзвінки у межах України безкоштовні). Номер для дзвінків з Telegram: https://t.me/+380677213103

Якщо потрібно отримати правову допомогу письмово — напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Також можна одразу звертатися до найближчого бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси системи БПД: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь