Користування  коштами на арештованому рахунку

Дата: 14.06.2023 16:32
Кількість переглядів: 192

           Фото без описуДо системи безоплатної правової допомоги почастішали випадки звернення Клієнтів з питаннями зняття арешту з банківського  рахунку.

Зазначимо, що арешт на банківський рахунок може бути накладений державним/приватним виконавцем у відповідності до Закону України «Про виконавче провадження» у зв’язку з виконанням виконавчого провадження щодо стягнення з фізичної особи коштів за виконавчими листами, виданими за рішенням суду у цивільних чи адміністративних правовідносинах та/або стягненням коштів за виконавчими написами нотаріусів. Це можуть бути провадження про стягнення коштів з фізичної особи щодо простроченої кредитної заборгованості, стягнення штрафів за адміністративне правопорушення, стягнення аліментів та т.ін.

До травня 2023 року на період дії режиму  воєнного стану фізичні особи могли здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт, за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень.

З 06.05.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану». Відповідно до внесених змін фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі не більше 2 мінімальних зарплат на місяць - 13 400 грн.

У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку. У разі наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи - боржника для усіх виконавчих проваджень визначається один поточний рахунок для здійснення видаткових операцій.

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа – боржник повинна  звернутися до виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій. Заява може бути подана в паперовій або в електронній формі. У заяві зазначаються номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок. 

Протягом двох робочих днів з дня отримання заяви державний або приватний виконавець виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови надсилає відповідну постанову банку.

Процедура визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операцій не є зняттям арешту з банківського рахунку. Але вона відкриває боржнику  можливість користуватися своїми коштами щомісяця у сумі 13400 грн.

            Допомогу у складанні заяв про визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операцій можна отримати у секторі «Печенізьке бюро правової допомоги» Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт.Печеніги, провул.Богдана Хмельницького, 1-А, 2 поверх, 5 кімната. 

 

Печенізьке бюро правової допомоги

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь