Право дітей на безоплатну правову допомогу

Дата: 15.06.2023 11:22
Кількість переглядів: 81

Фото без описуЗаконом України «Про безоплатну правову допомогу» (далі –Закон) встановлено право на безоплатну правову допомогу не тільки для дорослих, але і для дітей.

Так, відповідно статті 14 Закону діти мають право на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.

А саме на:

безоплатну первинну правову допомогу:

- отримання � правової інформації, консультацій і роз’яснення з правових питань;

- допомогу у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру; �

- допомогу в забезпеченні доступу до медіації;

безоплатну вторинну правову допомогу:

- складення документів процесуального характеру;

- -здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

- захист у кримінальному, адміністративному провадженні та від обвинувачення шляхом залучення адвоката.

Отримати правову консультацію та роз’яснення дитина може самостійно. Для цього необхідно звернутися до найближчого Бюро правової допомоги.

Якщо дитина потребує вторинної правової допомоги, то вона має звернутися до Бюро правової допомоги чи місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги через законного представника – батьки, опікуни, піклувальники, усиновлювачі, інші особи, визначені законом.

До заяви про надання безоплатної вторинної правової допомоги необхідно додати документи:

- свідоцтво про народження дитини/паспорт дитини;

- паспорт законного представника;

- документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

Починаючи, з 14-річного віку дитина може самостійно звернутися за отриманням вторинної правової допомоги з питань неналежного виконання батьками чи особами, що їх замінюють, своїх батьківських обов’язків.

Окремо слід зазначити про право дітей на захист та представництво інтересів дитини у кримінальних провадженнях. Для залучення адвоката дитині, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні, її законний представник подає до найближчого бюро правової допомоги заяву про надання вторинної правової допомоги.

Для залучення адвоката дитині, яка є підозрюваною, обвинуваченою у кримінальному правопорушенні, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд виносять постанову/ухвалу, яку направляють до відповідного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

ЯКЩО ДИТИНІ НЕ ПРИЗНАЧЕНО АДВОКАТА, ВИМАГАЙТЕ У СЛІДЧОГО, ПРОКУРОРА, СЛІДЧОГО СУДДІ АБО СУДУ ВИНЕСТИ ВІДПОВІДНУ ПОСТАНОВУ АБО УХВАЛУ ТА НАПРАВИТИ ЇЇ ДО РЕГІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ДЛЯ ВИКОНАННЯ.

В межах кримінального провадження допит дитини, інші слідчі (розшукові) дії, відбуваються із залученням законного представника дитини або особи, яка її замінює, адвоката, педагога або психолога, а за необхідності також і лікаря.

В Україні на базі системи надання безоплатної правової допомоги відповідно до наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року № 172/5/10 «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Дитина у віці від 14 до 18 років, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, має право за згодою її законного представника, та потерпілого взяти участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. У межах Програми, за допомогою процедури медіації, неповнолітній та потерпілий спільно беруть активну участь у вирішенні питань, які виникли у зв’язку з скоєнням правопорушення, усунення наслідків завданої шкоди та недопущення повторення кримінального правопорушення в майбутньому.

Дана Програма дає можливість неповнолітньому за умови виконання ним певних вимог – відшкодування збитків, завданих правопорушенням, усвідомлення вчиненого правопорушення та усвідомлення недопущення кримінального правопорушення в майбутньому, запобігти винесенню судового вироку.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся до Печенізького бюро правової допомоги Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт.Печеніги, вул. Б.Хмельницького, 1-А, 2 поверх, 5 кімната..

Також, отримати безоплатну правову допомогу можна наступним чином

●Усну консультацію можна отримати у контактному центрі системи безоплатної правової допомоги: БПД: 0 800 213 103 (дзвінки у межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з Telegram: https://t.me/+380677213103

● Якщо потрібно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot

● Усі сервіси системи БПД: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Печенізьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь