Ботулізм – смертельно небезпечне захворювання

Дата: 15.08.2023 16:19
Кількість переглядів: 90

Фото без описуБотулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба виникає в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.

Збудник ботулізму – це спороутворюючий мікроорганізм, який набув значного поширення у природі. Його виявляють у ґрунті, фруктах і овочах, рибі, в екскрементах теплокровних тварин. Небезпечний продукт життєдіяльності мікроба – токсин. За своєю біологічною активністю ботулінічний токсин перевершує всі відомі токсини інших мікроорганізмів.Збудник хвороби розмножується в харчових продуктах без доступу кисню, що зумовлено порушенням технології виготовлення продукції.

Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед них і домашні заготовки тривалого зберігання. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани. Так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Основними клінічними ознаками ботулізму є неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). Першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності.

Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.

З метою уникнення захворювання на ботулізм необхідно дотримуватись наступних правил:

  • не вживати в їжу підозрілі продукти харчування;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках та в невідомих осіб;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не вживати в їжу рибу в’ялену та сушену домашнього приготування та придбану в невідомих осіб у несанкціонованих місцях торгівлі;
  • не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо ви не впевнені, що продукти зберігались правильно або транспортувались належним чином);
  • при виникненні будь-яких ознак захворювання на ботулізм слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь