До уваги операторів ринку харчових продуктів: щодо відповідальності за порушення вимог законодавства!
В зв’язку з системними порушеннями законодавства суб’єктами господарювання, діяльність яких може призвести до погіршення санітарно-епідемічної ситуації, у тому числі функціонування закладів освіти щодо організації харчування Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає вашу увагу, що за порушення законодавства про харчові продукти згідно з статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачена відповідальність зокрема, за такі правопорушення:
– виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, — тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
– виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, — тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;
– невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), – тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат;
– порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, — тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат;
– пропонування до реалізації або реалізація дитячого харчування, що містить заборонені законодавством про харчові продукти речовини та/або інгредієнти, — тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі двадцяти п’яти мінімальних заробітних плат;
– порушення встановлених законодавством вимог до надання інформації для споживачів щодо харчових продуктів, надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації про харчовий продукт — тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі десяти мінімальних заробітних плат.
Довідково. Оператор ринку харчових продуктів (далі – оператор ринку) – суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок).