До уваги абонентів Печенізького комунального підприємства “Джерело”

Дата: 23.03.2023 10:00
Кількість переглядів: 43

Фото без описуЕкономічне обґрунтування зміни тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення для абонентів Печенізького комунального підприємства “Джерело”.

☑Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності» затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України № 130 від 05.06. 2018 р. Печенізьке КП «Джерело» інформує споживачів про намір зміни тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

☑Печенізьке КП “Джерело” надає послуги централізованого водопостачання і водовідведення за тарифами, які були затверджені рішенням 22 сесії Печенізької селищної ради 7 скликання від 31. 08. 2017 року «Про затвердження тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для абонентів Печенізького КП «Джерело».

☑За шість років дії тарифів значно подорожчали їх складові:

- електроенергія врахована діючим тарифом по ціні 2,18 грн./кВт, на сьогодні ціна 7,31 грн./кВт. (подорожчання становить 235 %);

- мінімальна заробітна плата і єдиний соціальний внесок (ЄСВ) враховано діючим тарифом у розмірі 3200 грн. і 704 грн. відповідно, з 01. 10. 2022 р. Законодавством України передбачено розмір мінімальної заробітної плати 6700 грн., ЄСВ 1474 грн. ( подорожчання становить 109 %)

- придбання палива враховано діючим тарифом по ціні 20,0 грн./л., на сьогодні ціна 48,50 грн./л.

( подорожчання становить 142 %)

- подорожчали матеріали для ремонту, експлуатації і утримання мереж і споруд.

Через довготривалий термін експлуатації мережі і споруди мають знос понад 60 %, а деякі ділянки до 100 %, що призводить до численних поривів постійної необхідності у проведенні ремонтних робіт і як наслідок — підвищення вартості експлуатації.

За результатами 2021 та 2022 років фактична собівартість послуг з водопостачання складає 53.18 грн./м3, з водовідведення 60.56 грн./м3.

Діючий тариф відшкодовує вартість води лише на 30.8 %, а водовідведення на 28.8 %.

В результаті підприємство працює збитково і не має змоги своєчасно розраховуватися за електроенергію, виникає заборгованість з оплати праці, обов'язкових платежів до бюджету та інше.

✔Враховуючи вищезазначене, у підприємства виникла необхідність у підвищенні тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення до рівня повної собівартості.

✔З метою врахування інтересів, як споживачів так і Печенізького КП “Джерело” — забезпечення стабільного, якісного виконання комунальних послуг з водопостачання і водовідведення з одного боку, та поліпшення фінансового стану комунального підприємства з другого боку, враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 01. 06. 2011 року № 869 (зі змінами) “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”, тому пропонується встановити наступні тарифи, за 1 м3 ( з ПДВ ):

✅ВОДОПОСТАЧАННЯ:

Населення – 49,80

Бюджетні та інші не бюджетні підприємства - 92.22

✅ВОДОВІДВЕДЕННЯ:

Населення - 39.96

Бюджетні та інші не бюджетні підприємства - 72.60

☑Комісією Печенізької селищної ради з питань розгляду тарифів на житлово-комунальні послуги були розглянуті вищевказані розрахунки тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Враховуючи умови воєнного стану та скрутний фінансовий стан населення громади, та за рахунок часткової фінансової підтримки підприємства (відшкодування різниці в тарифах), комісія запропонувала, з метою зменшення економічного навантаження на населення, зменшити тарифи для населення в середньому на 60% .

Дане зменшення тарифів не відшкодує повну собівартість запропонованого тарифу, тому в подальшому, підприємством планується проведення поетапного підвищення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, таким самим довести їх до економічно обґрунтованих тарифів:

✅ВОДОПОСТАЧАННЯ:

Населення - 20,10

Бюджетні та інші не бюджетні підприємства - 92.22

✅ВОДОВІДВЕДЕННЯ:

Населення - 16,80

Бюджетні та інші не бюджетні підприємства - 72.60

✅Для мешканців багатоповерхових будинків, які не мають лічильника води, нарахування за послугу складатиме 166.05 грн. з одного проживаючого за місяць, у приватному секторі - 90.45 грн. з одного проживаючого за місяць (норма споживання води 4,5 м3 на одного мешканця за місяць).

✅Зауваження та пропозиції щодо розроблених тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення від фізичних та юридичних осіб приймаються у письмовому вигляді протягом двох тижнів з дня публікації цього повідомлення за адресою:

смт. Печеніги, вул. Б. Хмельницького, 21, електронна пошта djerelop@ukr.net та pechenegi-possovet@ukr.net, тел. 0-5765-6-18-14, 0-5765-6-18-73.

Адміністрація Печенізького КП “Джерело”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь