Пенсійний фонд надає роз'яснення!

Дата: 03.10.2023 14:05
Кількість переглядів: 116

Фото без описуЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Маю два автомобілі, один з яких зовсім старий, а інший – 2008 року випуску. Чи можу я оформити житлову субсидію?

Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, якщо на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності більше ніж один транспортний засіб, що підлягає реєстрації в установленому законодавством порядку, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа), субсидія у такому випадку не призначається. 

Ваше домогосподарство може претендувати на отримання житлової субсидії з січня 2024 року, коли з часу випуску автомобіля буде більш ніж 15 років. 

Довідково

Відповідно до Цивільного кодексу України строк, що визначений роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку.

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Чи має право потерпілий на виробництві, який разом із родиною тимчасово перебуває за кордоном, звернутися за отриманням щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги догляду вдома членом його сім’ї?

Так. Під час воєнного стану в Україні та протягом одного місяця після його припинення чи скасування потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, який тимчасово проживає в іншому місці, наприклад, за кордоном, надається соціальна послуга догляду вдома шляхом виплати йому щомісячної грошової компенсації за умови, що:

  • згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі, та/або випискою з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (довідкою до такого акта огляду), та/або відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення) йому визначено потребу в спеціальному медичному догляді та/або постійному сторонньому догляді, та/або побутовому обслуговуванні;
  • заява про надання соціальної послуги догляду вдома членом сім’ї або іншою особою разом із сканованими копіями підтверджуючих документів  надіслана потерпілим до Пенсійного фонду України засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

З січня по серпень 2023 року не працював, а з 3 вересня отримую пенсію за віком. Коли можу звернутися за призначенням житлової субсидії?

 

Якщо на час звернення за призначенням житлової субсидії людина є непрацюючим пенсіонером, який в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи (два квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця звернення) не мав інших доходів, крім пенсії, середньомісячний сукупний дохід розраховується відповідно до пункту 37 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Зокрема, у разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року. Якщо ж житлова субсидія призначається не з початку опалювального сезону, то враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Оскільки на серпень ви ще не отримували пенсію, то щоб для призначення житлової субсидії було враховано пенсійну виплату за вересень, за призначенням житлової субсидії доцільно звернутися в листопаді. 

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

 Я зареєстрований у квартирі сам. Чи призначать мені субсидію, якщо особові рахунки зі сплати ЖКП відкрито на людину, яка наразі за цією адресою не проживає?

Призначать, оскільки субсидія призначається одному із членів домогосподарства, зокрема з тих, хто зареєстрований (задекларований) в житловому приміщенні (будинку) (пункт 22 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848). 

При цьому не має значення на кого відкрито особовий рахунок по сплаті за житлово-комунальні послуги. 

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Чи буде зараховано сплачений добровільний пенсійний внесок, якщо при укладенні договору людина помилилась в написанні прізвища?

Якщо при укладенні договору приєднання людина зробила помилку в прізвищі, але при цьому правильно вказала інші реквізити, які дозволяють ідентифікувати особу, за яку проводиться платіж: реєстраційний номер облікової картки платника податків, серію і номер паспорта, – такий платіж буде враховано при розрахунку майбутньої пенсії.

Важливо!

Для того, щоб уникнути непорозумінь при укладенні договору на добровільну участь необхідно уважно вносити дані про особу, на користь якої здійснюється платіж, використовувати можливості запропонованої на порталі форми щодо автоматичного заповнення обов’язкових полів за даними з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Більшість субсидій на опалювальний період буде призначено автоматично

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

На опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року. Доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо, заява та декларація подаються до кінця календарного року. 

 

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

При виході на пенсію отримав грошову допомогу в розмірі десяти місячних пенсій. Чи включається ця виплата при призначенні субсидії до середньомісячного сукупного доходу домогосподарства?

Ні. Не включається. Відповідно до пункту 7 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632, до сукупного доходу при призначенні субсидії не включається допомога, компенсація, яка надається, зокрема, відповідно до законодавства, є одноразовою та отримана протягом одного календарного року.  

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Чи враховується при розрахунку субсидії допомога пенсіонеру від Всесвітньої продовольчої програми ООН?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28.07.2023 № 781 “Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення” допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка надається одержувачам пенсій в рамках зазначеного проекту, не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, у тому числі субсидії. 

 

 

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Чи зараховується до страхового стажу дружини період догляду за чоловіком, який є потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві І групи інвалідності?

 

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” період догляду за особою з інвалідністю І групи (незалежно від причини інвалідності) зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Такий період враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування,  що формуються на підставі звітів органу соціального захисту населення. 

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Я по професії – шахтар, працював на шахті під землею. З березня 2022 року по мобілізації проходжу військову службу. Чи буде мені період військової служби зараховано до пільгового стажу?

 

Відповідно до статті 8 Закону України від 20.12.1991 № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якщо на момент призову на військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України від 06.12.1991 № 1932-ХІІ «Про оборону України», особа працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідний період військової служби зарахується до страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. 

Такий період військової служби не повинен перевищувати тривалості пільгової роботи.

Період роботи на шахті протягом повного робочого дня в особливо шкідливих або особливо важких умовах підтверджується довідкою про пільговий характер роботи, яку видає підприємство, або за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (якщо підприємство розміщується на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться бойові дії).

                                          

  ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

Мені 52 роки, маю дохід менше мінімальної заробітної плати. Чи можу в такому випадку розраховувати на субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу?

Право на субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу мають домогосподарства, які не використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення та не отримують комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення.

Житлова субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу призначається один раз на календарний рік виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Пунктом 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, передбачено, що житлова субсидія не призначається, якщо нарахований середньомісячний сукупний дохід особи менше ніж розмір мінімальної заробітної плати та/або не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Водночас, якщо Вами або за Вас сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі не менше мінімального за І або ІІ квартал 2023 року, то субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу може бути призначена у разі Вашого звернення за нею у ІІІ або ІV кварталі 2023 року.

 

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДЬ

 

Отримала прихисток у Польщі. Вже понад рік не отримую пенсію, оскільки до війни у Маріуполі кошти мені приносив листоноша. Чи є можливість отримати мої пенсійні кошти за новим місцем проживання, не покидаючи територію Польщі?

Відповідно до статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд її виплата припиняється.

Щоб поновити пенсійну виплату, необхідно особисто звернутися до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України із заявою та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Разом з тим громадяни, які тимчасово проживають за кордоном та отримали там тимчасовий захист або статус біженця, мають можливість надіслати заяву про поновлення виплати пенсії (форма заяви наведена у додатку 1 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 ) із необхідними документами поштою на адресу територіального органу Пенсійного фонду України .

Порядок такого поновлення пенсій затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20 квітня 2023 року № 21-1. 

До заяви про поновлення пенсії додаються копії паспорту, документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та про реєстрацію місяця тимчасового проживання / перебування особи за кордоном (з перекладом), обов’язково надається оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Важливо!

Копії зазначених документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально.

Отримати поновлену пенсію можна на рахунок, відкритий в уповноваженому українському банку (якщо є такий) або у Польщі, міжнародним поштовим переказом. Для отримання поштового переказу необхідно надіслати до АТ “Укрпошта“ заяву в паперовій або електронній формі (форма заяви наведена у додатку 1 до Порядку реалізації експериментального проекту щодо виплати міжнародним поштовим переказом АТ “Укрпошта” пенсій та грошової допомоги одержувачам, які тимчасово перебувають за межами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.2023 
№ 842
).

Окрім цього, якщо з країною  тимчасового перебування укладено договір (угоду) про пенсійне (соціальне) забезпечення, є можливість перевести виплату пенсії до цієї країни, звернувшись, у Вашому випадку, до Установи соціального страхування Польщі (ZUS).

 

                      Заяви на страхові виплати можна подати онлайн

 

Пенсійний фонд України запровадив новий сервіс подання заяв щодо призначення/перерахунку/продовження страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням.

Відтепер постраждалі  особи або члени їх сімей, які авторизувалися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за кваліфікованим електронним підписом (КЕП), для одержання відповідних страхових виплат можуть подати онлайн:

  • заяву про призначення/перерахунок/продовження страхової виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням);
  • заяву про призначення/перерахунок/продовження страхової виплати у зв’язку зі смертю годувальника;
  • заяву про відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язані з цим ритуальні послуги;
  • заяву про здійснення страхової виплати (поновлення або добровільне припинення виплати, виплата недоотриманих страхових сум тощо);
  • заяву про компенсацію витрат (компенсація проїзду, витрат на житло).

Алгоритм дій наступний:

1.Заходимо в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України з допомогою КЕП.

2. В особистому кабінеті на панелі зліва в розділі “Комунікації з ПФУ“обираємо опцію “Заява на страхову виплату“.

3. Надаємо згоду на дистанційне інформування та натискаємо кнопку “Продовжити”.

4. У спливаючому вікні “Заяви на страхову виплату” з наданого переліку обираємо саме той тип заяви, який потрібно.

5. У заяві заповнюємо всі обов’язкові поля, позначені зірочкою: вносимо загальні та адресні дані заявника, зазначаємо інформацію про страховий випадок, вказуємо дані для призначення страхової виплати, додаємо скан-копії необхідних документів (наведено у розділі V Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат , затвердженому постановою правління ФССУ від 19.07.2018 № 11).

6. Надаємо згоду на передачу та обробку персональних даних та натискаємо кнопку “Сформувати заяву”.

  1. Перевіряємо дані сформованої заяви, підписуємо КЕП та надсилаємо до Пенсійного фонду України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь