БЕЗБАР’ЄРНИЙ СЛОВНИК: ЛЮДИ СТАРШОГО ВІКУ

Дата: 01.11.2023 11:40
Кількість переглядів: 224

Фото без описуДідусь, бабуся, пенсіонер, пенсіонерка – чи замислювалися ви як коректно звертатися до людей старшого віку, до прикладу, у громадському місці? Правильному та безбар’єрному спілкуванню вчить онлайн-посібник «Довідник безбар’єрності», розроблений за ініціативи Олени Зеленської.

Відтак, прикметником «старі» можна зачепити ту групу людей, яка себе так не ідентифікує, хоча цей варіант може часто траплятися як в медіа, так і на розмовно-побутовому рівні. Крім того, з урахуванням загальносвітової тенденції подовження життя, стає неочевидним, людей якого віку зараховувати до цієї категорії. До речі, згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, літнім вважається вік 60-75 років, а старечим — 75-90 років. Тих, хто досяг 90 років і більше, прийнято називати довгожителями.

«Бабуся», «дідусь» вживаємо лише, коли треба вказати на родинні зв’язки.

Термін «пенсіонери» також бажано використовувати, залежно від контексту. Адже цей термін в першу чергу характеризує людей, що отримують пенсію безвідносно до віку. Бо пенсія може бути також призначена, наприклад, дитині або іншій особі по втраті годувальника тощо.

Якщо нам все ж таки потрібно позначити різницю у віці того покоління, про яке ми говоримо чи пишемо, можна говорити «старше покоління», «люди старшого віку», «старші люди». Також сьогодні в українському законодавстві використовується такий термін, як «люди похилого віку», а от в Європі, наприклад, про людей, що вийшли на пенсію, кажуть «люди третього віку».

Довідково: вебресурс «Довідник безбар’єрності», окрім словника з правильними толерантними визначеннями різних верст населення, консультації по взаємодії у стресових ситуаціях, слушні поради у воєнний час та багато іншого: https://bf.in.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь