Обережно – гриби!
Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує: щороку в Україні фіксується близько 200 випадків отруєння дикорослими грибами. Протягом поточного року також зареєстровані такі випадки.
Так, в Одеській області студентка з Одеси отруїлася маринованими грибами, схожими на опеньки, які вона придбала у приватної особи на стихійному ринку. У Дніпропетровській області 11-річний постраждалий самостійно придбав сухі мелені гриби «Мухомори» через мережу інтернет та вживав їх. В іншому випадку постраждала жінка, яка вживала дикорослі гриби типу «лисички» чи «говорушки». У Сумській області зареєстровані випадки отруєнь грибами з трьома постраждалими. Вони збирали різні види сироїжок, які вживали смаженими без попереднього відварювання. У Кіровоградській області постраждали три жінки, які після вживання консервованих дикорослих грибів за годину опинилися в лікарні, а чоловік вживав в їжу суп із дикорослих печериць. До медзакладів Закарпатської області госпіталізували 10 пацієнтів з отруєнням грибами – люди збирали у звичних місцях білі гриби. Випадки отруєння зареєстровані також у Полтавській області та Києві. На щастя, усі отримали вчасну медичну допомогу та виписані з одужанням.
Летальний випадок внаслідок отруєння грибами зафіксований у середині вересня на Львівщині – померла літня жінка. Стан її чоловіка оцінюють як середньої важкості. Подружжя пенсіонерів потрапило до лікарні після споживання квашених груздів. Вони їх збирали на околицях курортного міста Трускавець.
Анамнез виникнення зазначених випадків отруєнь грибами свідчить про недостатній рівень обізнаності населення щодо питань профілактики харчових отруєнь, що є особливо небезпечним у період сезонної активізації збору грибів.
Отруєння грибами є одними з найважчих харчових отруєнь. Це стається внаслідок вживання в їжу отруйних (близько 4% усіх отруєнь) або навіть їстівних грибів у разі порушення їх обробки, техніки приготування та зберігання, при вживанні перезрілих, підгнилих, червивих плодових тіл грибів. Безумовно отруйні гриби містять речовини, які не втрачають своєї токсичності під час обробки будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки тощо). Щодо умовно їстівних грибів – то їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки (волнушки рожеві), піддубники, грузді, сморчки, строчки, сироїжки, валуй та інші. Є ще неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик та ін.).
Щоб уникнути важких та смертельних випадків отруєнь грибами, необхідно дотримуватися заходів профілактики:
- краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощені штучно та які підлягають контролю і продаюся в торговій мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
- гриби, навіть штучно вирощені, – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям;
- не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують немовлят, літнім людям, а також людям, котрі мають захворювання шлунково-кишкового тракту;
- за появи перших симптомів отруєння – різкий біль у животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою;
- у жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!
Пам’ятайте, що найбільш дорогоцінне, що є в людини – це її життя та здоров’я. Не нехтуйте правилами безпеки щодо вживання грибів. У разі погіршення самопочуття після вживання в їжу будь-яких страв із грибів негайно звертайтеся до лікаря!
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ!