Припинення, розірвання, поновлення договорів оренди земельних ділянок (паїв)

Дата: 05.12.2023 09:01
Кількість переглядів: 163

Фото без описуЗаконом України «Про оренду землі» передбачено:

Договір оренди припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі;

- ліквідації юридичної особи-орендаря.

А також, в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі розривається:

- за згодою сторін;

- за рішенням суду.

Договір оренди землі не може бути розірваний в односторонньому порядку, крім випадків, коли це передбачено законом або умовами договору.

Переважне право орендаря на укладення нового договору оренди:

Орендар має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк у разі, якщо він належно виконував обов’язки за умовами договору.

Для цього він повідомляє орендодавця про намір укласти новий договір оренди не пізніш, як за один місяць до закінчення строку дії договору оренди землі або у строк, передбачений самим договором, якщо така норма є в договорі.

До листа-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк орендар додає проєкт договору. Орендодавець у місячний строк розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проєктом договору оренди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і в разі відсутності заперечень укладає договір оренди.

Поновлення договору оренди землі:

Договір оренди землі поновлюється у разі, якщо в договорі оренди містилась умова про його поновлення.

Договір оренди поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах. Поновлення договору відбувається без укладення договору письмово, якщо жодна зі сторін не подала заяви про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору.

Якщо, сторона договору бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, то повинна не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подати до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

У разі відсутності такої заяви, після настання відповідної дати закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Якщо у вас виникли додаткові запитання, звертайтесь до контактного центру системи безоплатної правової допомоги за номером: 0800 213 103.

Скануйте QR-код, щоб ознайомитися з усіма сервісами безоплатної правової допомоги. Для цього піднесіть камеру телефону над QR-кодом і натисніть на посилання, яке з'явиться на екрані.

Печенізьке бюро правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь