ДІТИ ТА СОЛОДОЩІ

Дата: 18.12.2023 14:21
Кількість переглядів: 100

Фото без описуБез новорічних солодощів не минає свято. Їх приносять гості, роздають у школах та в дитячих садочках, і неодмінно додають до пакунків з подарунками.

Цукерки, шоколад, печиво, торти – загалом майже 13 кілограмів солодкого на рік у середньому з’їдає українець.  А під час свят попит на ласощі зростає. Практично всі діти дуже люблять солодке. Батьків мучить питання, в якій кількості допустимо вживання малюком солодощів і як обмежити цю кількість.

Дітям до року солодке не рекомендується давати в їжу, оскільки імунна і травна системи малюка ще не налагодили свою роботу. Малюкам можна  давати солодке у вигляді  природних цукрів – це фруктоза і лактоза маминого молока. Не слід підсолоджувати воду чи кефір.

Починати можна після року із зефіру або пастили, мармеладу без цукрової присипки. Цукор може викликати бродіння в кишківнику, а звідси проблеми з випорожненнями і висипання. Діти, схильні до діатезу, не потребують солодких продуктів до 2-х років. Їх введення можливе, але пізніше та з обережністю.

Після 3-х років дитині можна починати давати солодке у вигляді тортів чи тістечок. До цього моменту травна система майже повністю організована і може переробити дані продукти.

Льодяники й карамельки можна пропонувати малюкові тільки з 4-х років, оскільки існує ризик того, що дитина може вдавитися.

Небезпека споживання надлишкової кількості солодкого полягає в тому, що це може негативно позначитися на стані зубів дитини й спровокувати надмірну вагу. Від величезної кількості солодкого порушується обмін речовин і підвищується навантаження на печінку. Батькам необхідно пояснювати дитині, що зайве вживання солодощів може спровокувати захворювання зубів.

Ніколи не залишайте солодке на очах у дітей, а от фрукти завжди кладіть так, щоб дитина їх бачила. Потрібно навчитися регулювати кількість солодощів,  які їсть малюк. Ніколи не використовуйте солодощі як хабар або підкуп дитини, у майбутньому це може викликати негативні наслідки.

Але повністю виключати солодке з раціону дитини теж не можна, тому що солодощі – це чудове джерело енергії. Крім того, цукерки й торти – це просто радість і задоволення для кожної дитини. Головне завдання батьків –правильно і розумно контролювати кількість і якість солодощів, які з’їдаються їх дитиною.

Найголовніше: завжди пам’ятайте, що найкраще виховання дитини – ваш особистий приклад, тому постарайтеся самі не зловживати солодким! Будьте прикладом для своїх дітей, адже вони схильні повторювати все за батьками. Пам’ятайте, що харчування дитини в дошкільному й молодшому шкільному віці впливає на її здоров’я в майбутньому.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх дітей! Нехай свята приносять тільки радість і позитивні емоції!

 

З прийдешніми святами!

З повагою, Чугуївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь