60 років тому відбулася подія, яка назавжди змінила життя мешканців не лише Печеніжчини, а всієї Харківщини

Дата: 29.12.2023 11:06
Кількість переглядів: 79

Фото без опису60 років тому відбулася подія, яка назавжди змінила життя мешканців не лише Печеніжчини, а всієї Харківщини.

29 грудня 1963 року було введено в експлуатацію Печенізьке водосховище. Гребля споруди розташована в селищі Печеніги.

Відтворити в пам'яті історичні події 60-річної давнини, інформувати про роль цього стратегічно важливого об'єкту в житті міста Харкова, його населення й промислових об'єктів, а також закарбувати в пам'яті факти про те, яку роль відіграла гребля та гідровузол Печенізького водосховища з першого ж дня російського вторгнення в Україну та протягом шестимісячної окупації Печенізької громади. Саме цьому було присвячено захід, організований працівниками Печенізького Краєзнавчого музею ім.Т.А.Суліми для старшокласників Печенізького ліцею ім.Г.Семирадського.

Учасники заходу мали можливість дізнатися ряд цікавих історичних фактів від співробітників музею, поспілкуватися з очевидцем та безпосереднім учасником будівництва водосховища Анатолієм Васильовичем Сурковим.

Про основне джерело господарсько-питного водопостачання міста Харкова та процеси й механізми постачання води інформував під час заходу Геннадій Приходько - заступник директора з виробництва Комплексу водопідготовки "Донець".

Керівник Печенізької СВА Олександр Гусаров розповів молоді про роль греблі водосховища та Печенізького гідровузла з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну. 24 лютого, аби не допустити просування окупантів і зупинити агресора, українські військові підірвали дорожнє полотно, й на шість місяців гідровузол розірвав Печенізьку громаду навпіл, став лінією фронту, "дорогою життя", неофіційним "зеленим коридором", шляхом скалічених, обстріляних та розірваних людських доль, сімей та порятунком для десятків тисяч жителів України. Біль, який запам'ятаємо та не пробачимо.

Маючи в своєму архіві значну кількість фото й відеоматеріалів, продемонстрували документальний ролик про події майже дворічної давнини.

Дякуємо всім учасникам зустрічі за підготовку, пошук архівних матеріалів та передачу учнівській молоді надзвичайно цінних знань з історії й життя нашої громади.

Дякуємо ЗСУ. Разом працюємо на Перемогу. Впевнені, і зараз, і після нашої Перемоги стратегічно важливий об'єкт, Печенізьке водосховище, збудований нашими батьками та дідами шість десятиліть тому, ще багато років буде служити людям в питаннях забезпечення водою, обводнення харківських річок, зрошення прилеглих до водосховища сільгоспугідь. І надалі наше водосховище буде залишатися улюбленим та одним з найпопулярніших місць відпочинку й спілкування з природою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь