Вживання алкоголю шкодить життю і здоров'ю!

Дата: 12.01.2024 09:40
Кількість переглядів: 48

Фото без описуЗимові свята в розпалі, а разом з ними й період надмірного споживання алкоголю.

Щоб на ранок не почуватися погано, краще не вживати зовсім або хоча б не забувати про закуску, не змішувати спиртне різної міцності та відмовитися від солодких газованих коктейлів.

 

Механізм дії алкоголю простий. Основою всіх алкогольних напоїв є винний спирт (етанол), який викликає сп’яніння. Алкоголь потрапляє зі шлунка в кров через 2 хвилини після вживання, всмоктується і через 1-1,5 години його концентрація в крові максимальна. З крові він надходить до клітин усіх внутрішніх органів. У першу чергу страждають клітини великих півкуль головного мозку, уповільнюється формування складних рухів, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі. У корі головного мозку етанол пригнічує центри, що відповідають за вияв почуттів. Людина втрачає здатність керувати собою, не контролює свої дії та чинить необдумано, що нерідко закінчуються трагічно. Одночасно порушується робота судин головного мозку: відбувається їх розширення, збільшення проникності, що може викликати крововилив у тканину мозку.

Алкоголь – це легкий наркотик з важкими наслідками. Як і всі наркотичні речовини, він викликає залежність. Систематичне вживання спиртного призводить до підвищення стійкості до спирту. Щоб викликати сп’яніння, потрібно збільшувати дозу. Поступово функціональні розлади переходять в органічні. Розвиваються такі тяжкі недуги як гастрит, гепатит, цироз печінки, панкреатит, хронічні захворювання легень, алкогольні психози тощо. Розвивається алкоголізм – важка хронічна хвороба, яка прогресує на основі регулярного і тривалого вживання алкоголю та характеризується особливим патологічним станом організму: нестримним потягом до спиртного, зміною ступеня його перенесення і супроводжується глибокими необоротними змінами психоемоційної сфери, деградацією особистості. Алкогольна залежність настає не тільки при регулярному вживанні міцного спиртного, її може викликати й систематичне вживання слабоалкогольних напоїв, пива («пивний алкоголізм»). Хвороба формується поступово, непомітно для оточуючих і самого майбутнього алкоголіка. Для такого хворого сп’яніння є найкращим психічним станом. Цей потяг не піддається розумним аргументам припинити пити, він спрямовує всю енергію на добування спиртного, незважаючи на реальну обстановку.

Алкоголізм потребує дуже складного і тривалого лікування, а результати такого лікування часто є невтішними. При декомпенсації захисних можливостей організму розвивається кома, яка може призвести до летального кінця. При одужанні такого хворого повної реабілітації всіх органів та систем не відбувається. Через певні особливості підліткового організму алкогольна залежність, хронічний алкоголізм розвиваються в підлітків значно швидше, ніж у дорослих.

Щоб зберегти життя та запобігти шкоді здоров’ю, не вживайте алкоголь невідомого походження, сурогатні алкогольні напої, напої виготовлені або придбані в невідомих осіб, через посередників.

Живіть повноцінним, здоровим життям без шкідливих звичок!

 

З повагою, Чугуївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь