ЯК ВАМ ІДЕЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ В СЕЛІ?

Дата: 26.01.2024 11:53
Кількість переглядів: 41

Фото без описуСеляни в Україні ніколи не сиділи без роботи! Любов до роботи на землі та підприємницькі навички закодовані у наших генах, потрібно їх лише проявити. У часи доступного інтернету, розвинених соціальних мереж та численних грантових програм підтримки для стартапів гріх не скористатись можливістю розпочати власну справу на селі.

Сьогодні і надалі Печенізька селищна рада розповідатиме про успішно реалізовані ідеї українських селян. А раптом якийсь напрям надихне і вас…

 

Гарбузовий бізнес.

У с. Маломиколаївка на Дніпропетровщині щороку збирають врожай гарбузів для переробки на цукати. Не виключено, що з часом такий бізнес стане головним джерелом доходів для всього села.

Гарбузи тут вирощували здавна, але оскільки в регіоні була розвинута вугільновидобувна галузь, про заробіток на них селяни не замислювалися. Лише коли одна за одною стали закриватися шахти, а молодь — виїжджати в міста, маломиколаївці почали шукати джерела доходу і надумали комерціалізувати гарбузи.

«Коли стали закриватися шахти, люди зрозуміли, що потрібно щось змінювати в житті, звернути увагу на інші напрями діяльності. Крім того, в маленьких селах люди хочуть, щоб до їхнього населеного пункту була хороша дорога, хочуть мати необхідний для життя благоустрій», — розповідає голова Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району Дніпропетровської області Віктор Одоєвцев.

Тому в Маломиколаївці все почалося з бажання громади, а вже потім з’явилася і можливість, якою селяни скористались.

До Миколаївської територіальної громади Петропавлівського району загалом входить три старостинських округи і Миколаївка як центральне село. Окрім налагодження виробництва цукатів у Маломиколаївці, громада має молочний та медовий кооперативи. А ще територія громади увійшла до веломаршруту області, який починається в Миколаївці й пролягає по всіх селах тергромади. 

У 2020 році бізнес-проєкт із виробництва цукатів переміг у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України», організованому онлайн-виданням AgroPortal.uа. За грантові 100 тис. грн Миколаївська сільська рада закупила все обладнання, необхідне для виготовлення цукатів.

«Це професійна овочерізка, блендер, сушарки, електроплити, слайсери та механічні овочерізки, ножі, необхідний посуд, матеріали для пакування готової продукції. Питання стояло лише в приміщенні для облаштування цеху. Цього року ми придбали будівлю і наразі займаємося ремонтом, адже виробництво потребує певних вимог — наявності проточної води, каналізації, встановлення витяжок. Це потребує часу та коштів», — розповідає староста Петрівського старостинського округу, до якого належить село Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.

У перший рік селяни засадили професійним насінням гарбузів близько 2 га у своїх домогосподарствах та ще 2 га — місцевий фермер. На 1 га потрібно 80 тис. одиниць насіння. Поки підростають гарбузи, селяни не сидять без діла і сушать сезонні фрукти, овочі, трави.

У процесі роботи виявилось, що врожай значно перевищує потужності цеху, але і попит на готову продукцію є. Тому у планах громади закупити більше устаткування, щоб приймати на переробку і сировину з городів односельців.

Фото без опису

«Маломиколаївка — маленьке село, де проживає 249 осіб, здебільшого це люди пенсійного віку. На в’їзді в село написано: «Вас вітає неймовірне село Маломиколаївка». І це дійсно так: тут проживають неймовірні, дружні, привітні й активні люди. Вони не сидять склавши руки, а зі своєю продукцією з гарбузів їздять на ярмарки та фестивалі по всій Україні, рекламують себе. Розпочинати завжди важко, але вже сьогодні про це село знає вся Україна», — розповідає голова територіальної громади Віктор Одоєвцев.

Матеріали публікуються за згоди електронного видання AgroPortal https://agroportal.ua/

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь