Румбамбар: відродження забутого смаколику
Власниця ТМ «ОСЬО» Юлія Ворощук має під Києвом найбільше в Україні поле румбамбару, або, як його частіше називають, — ревеню. Господарство знаходиться в селі Райківщина Яготинського району, де орендується 19 га, з яких 10 га — під ревенем.
«Ми вивчали нішеві культури і зрозуміли, що ревінь — недооцінена та забута культура, хоча в моєму дитинстві він завжди був присутній на столі. Саме тому вирішили зайнятися його вирощуванням професійно, — розповідає Юлія. — Наша місія — популяризація ревеню в Україні як культури, яка давно втрачена, але заслуговує на повагу та увагу сучасних господинь».
Вирощування в українських реаліях
Ревінь — це багаторічна трав'яна рослина, яка полюбляє добрі, не глинисті ґрунти, сонячні, але не спекотні місцини.
«Ця культура потребує рясного поливу. В нас 10 га під крапельним зрошенням. Як і всі рослини, вона має своїх шкідників та хвороби, але ми справляємось і з цими проблемами. Головне вчасно, а краще завчасно відслідковувати їх та зважувати на всі фактори ризику», — говорить Юлія Ворощук.
Її плантація буде приносити урожай ще 7 років. Збір проводиться тричі на сезон, тому рослина весь час молодіє та розростається. Головне — не давати йому квітнути та добре поливати. З одного куща виходить 0,5 кг ревеню.
Експортні можливості
Юлія Ворощук розповідає, що ринок збуту ревеню не в Україні, а за кордоном — країни ЄС, Велика Британія, Канада, США.
«В Україні ми продаємо ревінь у мережах супермаркетів, через інтернет-ресурси, стукаємо у двері усім переробникам ягідних та овочевих культур, виробникам кондитерських та хлібних виробів, адже ревінь — це «пиріжкова» культура. Він поєднується з тістом у неймовірну смакову бомбу, — впевнена власниця ТМ «ОСЬО». — З ревеню виходять надзвичайно смачні джеми, соки, пастила та наповнювачі. А просто заморожений ревінь? Це є також продуктом із доданою вартістю, яким можна ласувати всю зиму».
Для локального продажу в господарстві ревінь збирається з поля, зволожується, стрейчується і в той же день відправляється замовнику. За домашніх умов він може зберігатися близько 10 днів. Вартість — 60 грн/кг.
Як виростити ревінь на балконі
«Все дуже просто. Потрібно ранньою весною взяти нерозвинений корінь ревеню, посадити в горщик на 45 л. Підживлювати, поливати і збирати пагони цілий рік, — ділиться досвідом Юлія Ворощук».
Не ревенем єдиним
Окрім ревеню, в ТМ «ОСЬО» займаються вирощуванням солодкої кукурудзи, патисонів, цукіні, спаржевої квасолі, огірків, картоплі, гарбуза та зелені. Асортимент обумовлений попитом та бажанням популяризувати серед споживачів щось новеньке.
В сезон збору овочів на полях працює 20-30 людей.
Окрім овочів, Юлія вирощує пряно-ароматичні трави. Адже вона завжди хотіла, щоб кожен українець мав можливість придбати та поставити горщик у хаті й «скубти» його потихеньку в чай чи їжу.
ОСЬО-органіка
Вся продукція в господарстві є органічною.
«Загалом в органіці в мене все почалося з малини. Потім був хороший і поганий досвід, багато людей на шляху, хороших і не дуже, як у всіх і як завжди. Але знайшлися однодумці, які, захопившись моєю ідеєю невеликого господарства з їжею для себе і своїх друзів, допомогли створили проєкт органічного вирощування. А далі були перші трактори, дискові борони, чизели, плуги, потім пошук гарного посадкового матеріалу, і головне — пошук людей в команду», — додає Юлія.
За її словами, спочатку було важко, оскільки люди не могли звикнути, що не можна просто насипати чи побризкати — і вуаля, росте собі саме! Команда ТМ «ОСЬО» разом привчалася до органічного способу мислення, а це — найскладніше.
Зараз господарство займається системним, сертифікованим, органічним вирощуванням. І вже отримали свій третій органік-сертифікат.
Матеріали публікуються з дозволу електронного видання AgroPortal.ua