Увага! Лістеріоз!
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене
мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені
у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів)
лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни,
сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі
тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби.
Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника –
просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.
Інкубаційний період 3-70 днів, частіше 21 день.
Як можна заразитися?
Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями,
сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими
тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної
продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир,
особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-
оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і
ретельно мити руки.
Які симптоми хвороби?
Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи,
септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі
безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове
отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова
система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом,
маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому
важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового
отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою
формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі
ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту,
менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Де може бути небезпечна бактерія?
У м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску,
молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях,
унітазі, яких торкався хворий або носій).
Хто може захворіти?
На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна
система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби.
Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом.
Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які
отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого
року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок
приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей. А у хворих на
ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз,
вищий у 300 разів.
Як уберегтися від хвороби?
Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній
обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При
вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії
можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і
фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть
проникнути всередину.
При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не
можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали
сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в
холодильнику.
Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути
впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування,
приготування.
Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування
вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі.
Використовуйте воду з перевіреною якістю. І доброго вам здоров’я!
За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути
шкідливим для вашого здоров’я.
Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Чугуївської філії
ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ» Валерій БУДЬОННИЙ