📌НА ТЕРИТОРІЇ СЕЛИЩА ПЕЧЕНІГИ ЗАРЕЄСТРОВАНО ВИПАДОК ПІДОЗРИ НА СКАЗ

Дата: 16.02.2024 14:16
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

✔️14 лютого 2024 року було зареєстровано випадок підозри на сказ мешканця селища Печеніги, який був укушений домашньою кішкою.

✔️Шановні мешканці громади! У зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації зі сказу тварин на території Печенізької громади, зокрема у селищі Печеніги, у разі укусу, ослизнення або контакту з підозрілими на сказ тваринами НЕГАЙНО звертаєтесь до медичних працівників. Захворювання на сказ дуже небезпечне. Єдиний спосіб порятунку - це вакцинація, яку проводять якомога швидше.

✔️ВАШЕ НЕСВОЄЧАСНЕ ЗВЕРНЕННЯ МОЖЕ КОШТУВАТИ ВАМ ЖИТТЯ!

✔️Сказ — це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизові оболонки. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільськогосподарських тварин. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою.

📌ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ЯКЩО ВКУСИЛА ТВАРИНА?

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість за призначення вакцини Індіраб: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні, або по іншій схемі при застосуванні іншої вакцини.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.

📌ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ СКАЗ?

Захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків. Справа в тому, що між інфікуванням та виникненням перших проявів хвороби у людей проходить від 12 днів до 6 місяців, інколи рік. Все залежить від місця укусу: чим ближче до голови, тим швидше вірус проникне в мозок. У дітей захворювання розвивається швидше. Єдиний спосіб порятунку - це вакцинація, яку проводять якомога швидше.

📌ЯК РОЗПІЗНАТИ ХВОРУ НА СКАЗ ТВАРИНУ?

Головна ознака хворих тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними, з рота тече слина. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання!

📌ПРОФІЛАКТИКА СКАЗУ

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

• регулярно вакцинувати свійських тварин та диких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);

• уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

• не торкатися диких чи безпритульних тварин;

• не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

• виконувати правила утримання тварин.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина як найшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь