МИРОВА УГОДА ЯК АЛЬТЕРНАТИВА СУДОВОМУ РІШЕННЮ: ОСОБЛИВОСТІ УКЛАДЕННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Дата: 17.05.2024 13:59
Кількість переглядів: 84

Фото без описуЯкщо до подачі позовної заяви не вдалося домовиться з відповідачем – не біда, такий шанс буде ще в залі суду.

Дійсно, на підставі взаємних поступок сторони під час судового засідання можуть укласти мирову угоду. Її мета – врегулювати спір на прийнятних для кожного умовах, які будуть стосуватися лише прав та обов’язків позивача й відповідача. У рамках такої домовленості громадяни можуть вийти за межі предмета спору в разі, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Висловити намір укласти мирову угоду сторони можуть на будь-якій стадії судового процесу, для цього вони мають зробити спільну письмову заяву. Мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються її умови. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Варто зазначити, що суд може й відмовити у вирішенні спору таким чином, якщо:

- умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права, чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними;

-  одну зі сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Звертаємо увагу, що у разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь