СТРОКИ ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ

Дата: 16.07.2024 11:19
Кількість переглядів: 40

Фото без описуДля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.(ст.1270 Цивільного кодексу України, далі ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч.3 ст1268 ЦК України).

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.(ч.5 ст.1268 ЦК України).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.(ч.1,2 ст.1270 ЦК України).

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця або місце знаходження нерухомого майна.(ч.1,2 ст.1221 ЦК України).

Тож для прийняття спадщини особі, яка не проживала (не була зареєстрована) разом з померлим, потрібно подати заяву нотаріусу про прийняття спадщини до сплину 6 місяців з дня смерті. У разі, якщо така заява не подана, вважається, що спадкоємець відмовився від неї.

Особа, яка на момент смерті проживала (була зареєстрована) з померлим, вважається такою, що прийняла спадщину, якщо до сплину 6 місяців з дня смерті не подала заяву про відмову від спадщини. Заяву про прийняття спадщини подавати нотаріусу не потрібно.

Якщо Ви потребуєте правничої допомоги звертайтесь до Печенізького бюро правничої допомоги за адресою: селище Печеніги, провул. Б.Хмельницького, 1-А. Консультації надаються безоплатно.

Печенізьке бюро правничої допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь