Поради керівникам, медичним працівникам та кухарям для використання в роботі
«Збірник рецептур страв для харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту»
Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним, раціональним, якісним та безпечним харчуванням. Воно відіграє серйозну роль у питанні повноцінного розвитку і зростанні дітей, не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Раціон харчування для здоров’я дитини відіграє надзвичайно важливу роль, саме з їжі організм, що зростає, бере необхідні поживні речовини. Тому важливо щодня формувати збалансоване меню. Одним з найважливіших завдань засновників, керівників, медичних працівників закладів освіти є забезпечення дітей безпечним, раціональним та повноцінним харчуванням.
Саме задля цього в межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, підготовлено «Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. Матеріали, представлені в цьому збірнику, розроблені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
У квітні 2024 року після 2-х років вдосконалення попереднього, у кілька разів меншого збірника, випущений новий збірник харчування. У новий збірник шкільного харчування увійшла 621 страва в 14 категоріях. Перший збірник, виданий у 2022 році, налічував лише 180 страв, але цього було замало для повноцінного харчування на постійній основі. Тож у новому збірнику більш ніж втричі більше страв, там є як традиційні українські позиції, так і страви з 80 країн світу. У кожній страві вказані можливі алергени, а також додані страви без молочних продуктів і глютену для дітей із непереносністю цих продуктів.
Розуміючи, що не всі їдальні у школах мають нове обладнання, команда CultFood пропрацювала всі рецепти як на новітньому, так і на старішому обладнанні. Також у збірник додані зручні технологічні карти та фото кожної страви, щоб кухарям було легше адаптувати страви до необхідної кількості й вони мали приклад подачі.
Над збірником працювала команда шеф-кухарів під керівництвом Євгена Клопотенка, а також провідні нутриціологи та технологи України.
Збірник розроблений у межах українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» (коротка назва «Діємо для здоров’я»), має Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 27.09.2023 №12.2-18-2/15510 і всі необхідні погодження:
- затверджений Держпродспоживслужбою;
- затверджений Інститутом громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва;
- схвалений комісією Інституту модернізації змісту освіти (МОН) для використання в освітньому процесі;
Міністерство охорони здоров’я України вважає за можливе використання в закладах освіти Збірника рецептур страв для харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту.
Ознайомитися зі Збірником можна на платформі «ЗнаЇмо» за посилання
https://znaimo.gov.ua/chapters/managers-and-educators/kukhariam-medpratsivnykam