Всесвітній тиждень обізнаності про сіль
Сіль (відома як хлорид натрію (NaCl) – це найважливіше джерело натрію у нашому раціоні. Вона складається з 40% натрію та 60% хлориду. Деякі різновиди солі збагачені йодом, залізом, фолієвою кислотою чи їх комбінацією. Наприклад, кухонна сіль часто містить доданий йод. Натрій необхідний для багатьох важливих функцій організму, у т.ч. баланс рідини, здоров’я нервів, засвоєння поживних речовин та робота м’язів.
Безліч продуктів містять натрій (навіть продукти, які можуть бути солодкими на смак, такі як хліб, пластівці, в’ялене м’ясо, соуси, приправи, пластівці, чіпси, крекери та супи). Історично сіль використовувалася для збереження продуктів. Високі концентрації солі допомагають запобігти росту бактерій, що можуть призвести до псування продуктів. До найпопулярніших сортів належить звичайна кухонна сіль, гімалайська рожева сіль та морська сіль.
Побічні ефекти внаслідок вживання надто великої кількості солі:
Може завдати шкоди здоров’ю серця
Надмірне споживання натрію – глобальна проблема. Наприклад, це фактор ризику гіпертонії. Гіпертонія збільшує ризик серцевої недостатності, стану, при якому серце неспроможне належним чином перекачувати кров по всьому тілу. Сіль впливає на артеріальний тиск декількома шляхами, що водночас можуть позначитися на гормональній, імунній та травній системі організму. Переїдання солі може пригнічувати ренін-ангіотензинову систему, яка регулює кров’яний тиск і рівень натрію. На щастя, скорочення споживання солі може знизити рівень артеріального тиску, особливо в людей із захворюванням, яке називається солечутливою гіпертонією.
Може спричинити розвиток рак шлунка
Рак шлунка – це один із найпоширеніших видів раку та 4 за значущістю причиною смерті від раку у світі. Декілька досліджень пов’язують дієти з високим вмістом солі, які зазвичай включають такі продукти, як солоне м’ясо і мариновані овочі, з підвищеним ризиком раку шлунка. Високе споживання солі може збільшити зростання Helicobacter pylori (H. pylori) у шлунку. Цей тип бактерій може призвести до запалення, виразки шлунка і, можливо, розвитку рака шлунка.
Побічні ефекти внаслідок вживання надто малої кількості солі:
Низький кров’яний тиск або гіпотонія
Люди з нормальним кров’яним тиском можуть стати гіпотоніками, якщо ваш кров’яний тиск буде нижчим за норму. Гіпотонія може бути небезпечною: запаморочення, нудота, непритомність, помутніння зору, депресія та зневоднення. Ризик гіпотонії особливо високий у тих, хто переніс серцеву недостатність, оскільки курси лікування значно знижують артеріальний тиск. Якщо ви потрапляєте до цієї категорії, то вам потрібно регулярно перевіряти рівень артеріального тиску.
Зневоднення
Оскільки натрій відіграє важливу роль в управлінні балансом рідини, дієта з низьким вмістом солі може викликати зневоднення. Ознаки зневоднення можуть характеризуватися змінами шкіри, сухістю в роті та спрагою. Якщо не лікувати, зневоднення може призвести до госпіталізації та навіть смерті. Люди похилого віку та люди, які недоїдають піддаються вищому ризику зневоднення і повинні приділяти пильну увагу щоденному споживанню рідини та будь-яким симптомам зневоднення.
Низький рівень натрію у крові
Дієта з низьким вмістом солі може викликати гіпонатріємію – стан, при якому рівень натрію у крові нижчий за норму. Люди з гіпонатріємією можуть мати серйозні неврологічні проблеми, такі як порушення психічного стану, судоми, гідроцефалія, кома і смерть. Деякі люди із цим захворюванням відчувають симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, такі як втрата апетиту, блювання та нудота. Літні люди наражаються особливо на високий ризик гіпонатріємії, яка може призвести до падінь та інше.
Підвищений рівень холестерину та тригліцеридів
Обмеження солі пов’язане з підвищеним рівнем холестерину ЛПНЩ (поганого) та тригліцеридів у крові.
Які продукти містять багато солі
Хліб: хліб для сендвічів, багети, хлібці.
Оброблене м’ясо: салямі, бекон, шинка, ковбаси.
Солоні закуски: чіпси, картопля фрі, сухарики, солоні горішки.
Сир та сирні продукти: брі, сир у банці, чедер, моцарела.
Десерти: кекси, тістечка, печиво.
Супи: консервовані, порошкові.
Завжди перевіряйте етикетки та таблички харчової цінності продуктів. Вони надають корисну інформацію про продукт, включаючи вміст натрію на порцію.
Скільки солі потрібно і можна вживати
Американська кардіологічна асоціація (AHA) повідомляє те, що дорослі повинні отримувати менш як 2300 мг натрію на день (оптимально прагнучи 1500 мг, що відповідає 3/4 ч.л солі).
Корисна чи шкідлива сіль
Сіль потрібна для правильного функціонування вашого тіла, а також для хорошого здоров’я. Однак вживання занадто великої чи малої кількості солі може бути шкідливим. Як і у випадку з більшістю інших поживних речовин та продуктів, збалансоване харчування є ключовим.
Джерело ДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»